Látogatóink száma:

Cikkek

Kincskeresők találkozója

Mintha csak most lett volna az első, s lám, már a XIII. évfolyamába lépett a helyi értékek kutatási eredményeit bemutató diákok országos konferenciája.

Az elgondolás, hogy fel kell hívni a tanulóifjúság figyelmét a környezetükben található történelmi és néprajzi értékekre, máig nem vesztett aktualitásából. A motiváció a gyerekek részéről eléggé erős, hiszen mindig vannak új kutatók, ill. felfedezésre váró témák.

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola ebben a tanévben is két csapattal képviseltette magát e népszerű rendezvényen. Nov. 8-9-én találkoztak a kutakodó diákok Dunaszerdahelyen. A korosztály összetétele a 10 évestől a 18 évesig terjedt. Tehát elmondható, hogy a kis ötödikes éppúgy megbírkózik a feladattal, mint a középiskolás. Tapasztalok alapján ismert, hogy aki kiskorában megszokja az adatgyűjtést, annak rendszerezését, feldolgozását, az továbbra is keresni fogja az alkalmat az új témákhoz. Iskolánkon Bedecs Patrik és Lénárt Dóra (8.o.) vállalták a csehországi deportálások összefoglalását, a Magyarországra való kitelepítés témájával Jalili Linda és Vass Rita (9.o.) foglalkoztak. Felkészítésükben segítette őket Mészáros Magdolna.

 A zsűri elnöke Prokopp Máriaművészettörténész, az ELTEemeritus professzorasszonya volt, további tagok Szántó Judit, a MATEHETSZ igazgatója, Török Beatrix szakelőadó, továbbá Pék László, a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanácsalelnöke, H. Csukás Györgyi és Bíró Friderika, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusai voltak.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Görföl Jenő, a Csemadok országos alelnöke és Huszár László, a Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Felvidéki Értéktár Bizottság alelnöke. A 36 kiselőadást másfél nap alatt hallgathatta meg a közönség. Újdonság volt, hogy a zsűri sávos értékelést vezetett be. A színvonal kitűnő volt, ezt bizonyítja, hogy bronz minősítést nem is adtak ki, ezüst is csak elvétve akadt. A felkészülés és a kivitelezés a mai műszaki megoldásoknak kiválóan megfelelt. A hangulat is felejthetetlen volt, a legkisebbek is úgy adták elő mondanivalójukat, mintha mindig ezt tennék.

A felsőszeli gyerekek a 70 évvel ezelőtti szomorú eseményekről szóltak. A csehországi deportálások túlélőit sikerült megszólítaniuk, s videóbejátszással érzékeltetniük az átélt eseményeket. A magyarországi kitelepítésre pedig úgy emlékeztek, hogy a meglévő irodalom, főleg a Danajka Lajos által összegyűjtött anyag, a Mesélő utcák c. kötet áttanulmányozásával és az eddigi találkozók képanyagának segítségével állítottak össze egy kiselőadást. Mindkét csapat alaposan felkészült, s hangoztatták, hogy ezek az előadások szolgáljanak tanulságul a jövő nemzedékeinek, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Sőt, tovább szeretnék folytatni, összeállítani egy olyan térképet, amely a csehországi településeket tartalmazza, ahová a szeliek egykor kerültek. Megérdemelték az arany sávos besorolást. Ezúton is gratulálunk!

A konferencia nemcsak bemutató, hanem ösztönző, motiváló hatású is. Egymástól ötleteket kapnak a fiatalok, s csak rajtunk múlik, hogy a jövőben adunk-e nekik megfelelő impulzusokat a megvalósításhoz.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria

Névnap

Köszöntsük Jusztin
nevű ismerőseinket!