Látogatóink száma:

Deákin és Vágsellyén jártunk

Hetedik osztályos tanulóink 2018. március 21-én tanulmányi kiránduláson vettek részt a deáki római katolikus templomban és a vágsellyei levéltárban.

Kirándulásunk első állomása a deáki templom volt, ahol Hajdu Irénke néni nagy szeretettel fogadott minket. A kedves fogadtatás után a templomba lépve kezdődött a tartalmas előadás, melyben meghallgattuk a templom történelmi múltjáról, építéséről, belső teréről, díszítéséről, szimbólumairól szóló tudnivalókat. A templom mellett épült kápolnába is betekintettünk, ahol Irénke néni gazdag ismereteinek köszönhetően szintén részletes történelmi előadásnak lehettünk részesei. Érdekességként felmentünk a templom padlására, amely egykor a bencések lakhelyéül szolgált.

A tanulmányi kirándulásunk második állomása a vágsellyei reneszánsz várkastély volt, amely ma levéltárkánt működik a városban. A levéltár munkatársa beszámolt a levéltár tevékenységéről, működéséről, körbevezetett minket a folyosókon, ahol a reformáció 500. évfordulójáról kiállított iratokat láthattuk, olvashattuk. A vezetés során sok érdekes új információval lettünk gazdagabbak. A tanulók is bekapcsolódtak a levéltárat bemutató programba, latin nyelven íródott erkölcsi bizonyítványt töltöttek ki.

Ezen a napon a látogatásoknak köszönhetően élményekben, új ismeretekben gazdagodtunk, sok ismeretet szereztünk a magyar történelemből.

 

Az eseményhez tartozó képgaléria