Látogatóink száma:

Felvidéki Rovásírás-Vetélkedő Eperjesen

Eperjesen zajlott az ŐSI TUDÁS - Felvidéki Rovásírás-Vetélkedő körzeti fordulója, melyen mintegy 78 mátyusföldi és csallóközi gyermek és fiatal mérte össze tudását a rovásírást illetően.

A Palóc Társaság szervezésében immár XIII. éve zajló fontos esemény magas jelentkezési száma is azt bizonyítja, hogy ebben a régióban újra fellendül az érdeklődés a rovásírás iránt.

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola szakköri foglalkozáson ad lehetőséget az érdeklődő tanulóknak, hogy megismerkedhessenek a rovásírással. Az idén több negyedik osztályos is megtanulta a betűk írását és olvasását. Az iskolai fordulót követően 12 tanuló került be az eperjesi  körzeti fordulóba. A magas színvonalat tükrözi az a tény is, hogy a felsőszeliek közül nem jutott be senki az országos döntőbe, noha hibátlan volt a kétfajta átírás. A sok hibátlan dolgozat elbírálásában a hangos olvasásra szánt időt is beszámították. Így a 24 továbbjutó közül kimaradtunk.

Azonban nem csak a győzelem a fontos, hanem a részvétel is számít, meg az a tudás és gyakorlat, melyet a felkészülés során a tanuló megszerez. Az eperjesi szervezés minden tekintetben kiváló volt, a vetélkedő mellett érdekes programok várták a gyerekeket. A javítás alatt sem unatkoztak, mindenki megtalálta a gazdag kínálatból a maga kellemes időtöltését.

Az idei forduló érdekessége, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt Budapestről Szakács Gábor és felesége, Friedrich Klára, rovásíráskutatók. Örömmel állapították meg, hogy ennyi fiatal tartja fontosnak az ősi magyar írást, s hódol ennek a különleges időtöltésnek, mely a műveltség egyik fontos eleme.

Az eseményhez tartozó képgaléria