Látogatóink száma:

Kerékpártúra Peredre

A kerékpározás kedvenc időtöltése a tizenéves korosztálynak, így a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulóival, a Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat tagjaival kihasználva a szép őszi napsütést  elindultunk kerékpáron, hogy az 1848/49-es magyar szabadságharc emlékeit megtekintsük a környékünkön.

Az alsószeli határban keresztülmentünk az Elővér nevű dűlőn, melyről a helyi hagyomány úgy tartja, hogy a Királyrév és Aszód puszta felől közeledő honvédek először itt csaptak össze a császári hadakkal. Vagyis, itt folyt először vér. Eleink így magyarázzák a név eredetét.

A peredi határban hátszéllel gyorsan begurultunk a faluba a mindenre kíváncsi felfedezőkkel. Innen Szabó Rozália, nyugalmazott pedagógus mutatta meg a látnivalókat.

A Szeli utcáról a katolikus templom mögött értünk a Fő útra, majd rövidesen a Pozsonyi Honvédegylet által felállított obeliszknél megemlékeztünk a hősökről, a fiatal katonákról, akik a vérüket sem sajnálták feláldozni a magyar szabadságért. Lénárt Dóra egy Faludy György-verssel emlékezett, majd Kossuth-nótával tisztelegtünk az emlékműnél.

Elbeszélgettünk az obeliszkről. Megtudtuk, hogy a szervezési munkálatokat dr. Beck Antal ügyvéd, volt 48-as százados, a Honvédegylet elnöke vállalta magára, és Ürge Alajossal, a jegyzővel együtt fáradoztak az emlékoszlop felállításán. Az összegyűlt 1500 forintból Brandl Antal nyitrai szobrász elkészítette az emlékoszlopot. Az emlékművet két évvel a gyűjtés megkezdése után, 1869-ben avatták fel. Az obeliszk a peredi csatában hősi halált halt mintegy 3000 hős honvédnek állít emléket.

Ezután megnéztük a temetőben a Kálváriát, továbbá a zsidótemetőt és az iskolát, mely az egykori zárdakertben található.

A kanyargós utcákon ismét a templom elé értünk, melynek falában még látható az ágyúgolyó. Utunk végén frissítőt kóstoltunk a helyi cukrászdában, majd késő délután beletapostunk a pedálokba, s hazafelé vettük az irányt.

A kerékpártúra a szabadságharc emlékei nyomában sikeres volt, sok új ismerettel és szép élményekkel tértek haza a gyerekek. Köszönet Szabó Rozáliának a készséges kalauzolásért és a segítségért.

Az eseményhez tartozó képgaléria