Látogatóink száma:

Rovásírás-vetélkedő iskolai fordulója 2019

A mai világunkban mindenképpen dicséretre méltó, hogy a fiatalok a sokféle műszaki dolog mellett találnak időt a történelmi hagyományok és a régi írás, a rovásírás ápolására is.

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola mellett működő Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat már több, mint egy évtizede rendszeresen részt vesz a Palóc Társaság által meghirdetett Ősi Rovás Műveltségi Vetélkedőn. Ahhoz, hogy erre valaki eljusson, a szakköri foglalkozásokon kell részt vennie, s ha elsajátította a rovásírás alapjait, akkor az iskolai válogatón kell bizonyítania, hogy ismeri az ábécét, s tudja alkalmazni, átírni latin betűkről rovásbetűkre, ill. rovásszöveget át tud írni latin betűsre.

Március 20-án zajlott az iskolai megmérettetés. Három korcsoportban mutatták meg tudásukat a csapattagok. A B korcsoportban szépen szerepelt Bálló Fanni és Dobosi Rebeka az 5. évfolyamból. A C korcsoportban két fiú vállalkozott a bemutatkozásra, mindketten kitűnően szerepeltek, Ferdinand Viktor a 8. évfolyamból és Száz Balázs a 7. évfolyamból. Legnagyobb létszámban a kilencedikes lányok voltak, akikre már öt éve mindig lehet számítani. Az idén is nagyon jó eredménnyel végeztek, minden adott ahhoz, hogy a körzeti vetélkedőn is sikeresek legyenek. Tehát a D korcsoportban Vankó Izabella, Horváth Zenkő Veronika, Dobrí Anita, Dobosi Dóra és Papp Ramóna képviselik a felfedezőcsapatot, ill. a felsőszeli iskolát.

Az április végére tervezett körzeti fordulóig még sokat kell gyakorolniuk, hogy a döntőbe eljussanak. Sikeres felkészülést kívánunk nekik!

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria