Látogatóink száma:

Ősi Tudás - Felvidéki Rovásírás-Vetélkedő és Műveltségi Találkozó döntője Gútán

A Csallóköz egyik legrangosabb és legszebb iskolája, a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola adott otthont a Felvidéki Országos Rovásírás-Vetélkedő és Műveltségi Találkozó döntőjének.

Magyar kultúrtörténetünk jellemző hagyománya és az írástörténet egyik legrégebbi megnyilvánulásának módja a rovásírás, mely a fiatalok körében egyre szélesebb körben hódít. A Palóc Társaság tizenötödik éve szervezi a felkészítők részére a konferenciákat, ahol megbeszélik a rovásírás oktatásának mai lehetőségeit, a számítógépes alkalmazását és a rovásemlékek megismerését és annak továbbadásának módjait.

Ezeknek a találkozóknak egyik fontos hozadéka, hogy mindig újabb pedagógusok és iskolák kapcsolódnak be e nemes mozgalomba. Ugyanis nemcsak a rovásábécé elsajátítása a cél, ezáltal a fiatalok a magyar történelem sokszínűségébe is bepillantanak, és összevethetik a tankönyvekben olvasottakat a további irodalommal is. Kárpát-medencei ittlétünk bizonyítéka a rovásírás. Aki ennek megismerésével foglalkozik, többet tud meg az ősökről, a gyökereinkről.

A Palóc Társaság munkáját az utóbbi években a FERI, a Felvidéki Rovásírók Társasága is segíti. Az idei felhívásra ismét másfélszáz gyermek jelentkezett. A lebonyolításban három alapiskola segített. Körzeti fordulót szerveztek Harkácson, Dunaszerdahelyen és Dunamocson. Hatvan vetélkedő gyermek jutott be az országos döntőbe, köztük a Széchenyi István Alapiskola két diákja, Dobosi Dóra és Horváth Zenkő Veronika (mindketten kilencedikesek) a D kategóriában.

Gútán a kedves megnyitó után, melyen a köszöntők után Vadkerti Imre és Sipos Dávid szerepeltek, korcsoportok szerint foglalták el helyeiket a tantermekben a fiatalok. Feladatuk annyival volt nehezebb a körzeti feladatlapjainál, hogy most magyarítást is végeztek, idegen kifejezések magyar megfelelőjét jelölték be a munkalapon. Ezután a rovásemlékek gazdag tárházából fel kellett ismerniük néhányat. Majd az átírás következett latin betűsről rovásra és fordítva.

Míg a zsűri javított, az iskola tantermeit és műhelyeit mutatták be, majd városnézés következett.

Az eredményhirdetés előtt a The Töpörtyűk verséneklő együttes szórakoztatta a közönséget. Végül Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke ismertette az eredményeket és átadták Salgó Gabriella és Ivicze Klára segítségével az okleveleket és a díjakat. A rendezvény a magyar himnuszeléneklésével fejeződött be.

A következő eredmények születtek:

A-korcsoport (3-4. osztályosok)
1. Matuska Margaréta- Érsekújvár
2. Urban Ábel-Komárom
3. Asztalos Emma-Komárom

B-korcsoport (5-6. osztályosok)
1. Ördögh Zsófia-Érsekújvár
2. Puss Veronika-Andód
3. Nyári Dávid Gergely-Érsekújvár

C-korcsoport (7-8. osztályosok)
1. Csizmadia Lilla Kinga-Alistál
2. Sebők Eszter Noémi-Gömörfalva
3. Krnčan Veronika-Léva

D-korcsoport (9. osztályosok és középiskolások)
1. Édes Édua-Alistál
2. Balla Balázs-Balassagyarmat
3. Mogrovics Zsuzsanna-Gúta

A zárszóban Z. Urbán Aladár biztatta a jelenlevőket, hogy itt mindenki nyertes, mert olyan ismeretek birtokába jut a rovásírás által, melyek bárkinek nem adatnak meg. Legyünk büszkék múltunkra, merítsünk erőt belőle a nehézségek leküzdésére. Majd a következő évfolyam meghirdetésével bezárta a találkozót.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!