Látogatóink száma:

Iskolánk nagy könyve

A Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola immár harmadik alkalommal rendezte meg a felső tagozaton azt az olvasást népszerűsítő projektet, amely az egész iskolát mindig óriási lázba hozza.

Két évvel ezelőtt indult ez az érdekes verseny, melynek fő célja a tanítványok figyelmének ráirányítása a magyar irodalom kincseire volt. Az iskolai verseny keretében eldőlt, hogy a magyar irodalom legszebb ifjúságnak (is) íródott művei közül melyek nyerték el leginkább a tanulók tetszését. A vetélkedő végén az is kiderült, mely mű nyerte el az „Iskolánk nagy könyve” címet. A következő évben az„Iskolánk nagy verse” címért folyt a küzdelem, idén pedig a világirodalmi művek versenyeztek a gyermekek képviseletében.

Ezúttal nem könyvcímeket tartalmazó listát kaptak a gyermekek, hanem maguknak kellett világirodalmi művek után kutatniuk, majd osztályonként döntést hozni, hogy mely alkotást fogja az adott közösség képviselni. Ezek a következő művek lettek:

5. osztály – Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

6. osztály – Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül

7. osztály – Lewis Carroll: Alice Csodaországban

8.A osztály – J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége

8.B osztály – Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

9.A osztály – William Shakespeare: Rómeó és Júlia

9.B osztály – Victor Hugo: Nyomorultak

A vetélkedőre Morovics Ibolya magyar szakos pedagógus irányításával a Költészet Napjához kötődve 2014. április 14-én került sor a helyi kultúrházban, ahol az osztályok öttagú csapatai versenyeztek azért, hogy az általuk képviselt mű legyen „Iskolánk nagy könyve”. A vetélkedőre a magyar szakos tanárok készítették fel a csapatokat: Jakubecz Márta, Mészáros Magdolna, Morovics Ibolya és Nogely Mónika. A nyolc tagú zsűri a következő összetételű volt: Horváth Judit, a Szülői Tanács elnöke, Katona Andrea, az Alsószeli Alapiskola igazgatónője, Néma László, az Új Nő főszerkesztője, Pónya Zsuzsanna pedagógus, Puskás Tünde alsószeli származású nyelvész Svédországból, Szetyinszký Veronika, a SZMPSZ járási elnöke, Végh Piroska, a helyi könyvtár vezetője és Žiaček Adrianna, a Zsigárdi Alapiskola igazgatónője. A felnőtt zsűri mellett volt diákzsűri is, melynek munkáját Néma Dezső pedagógus irányította.

A feladatok játékosak, kreativitást igénylőek voltak. Első feladatként be kellett mutatni a csapatot és a választott ötletes nevet, valamint az előre elkészített plakátot. Ezután a könyvről szóló számítógépes prezentációk következtek. A továbbiakban egy jelmezben előadott dramatizált jelenetet kellett bemutatni a könyvből, s végül a közönséget meggyőző szónoklatot előadni, melyben meg kellett indokolni, miért javasolja az osztály az adott művet az „Iskolánk nagy könyve” címre.

A mozgalmas vetélkedőn minden osztály aktívan szurkolt saját csapatának. Legügyesebbnek a 9.B-sek bizonyultak, akik bizonyították, hogy a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola nagy könyve a világirodalomból Victor Hugo: Nyomorultak című műve. Második helyen William Shakespeare: Rómeó és Júlia drámája végzett a 9.A osztályosok jóvoltából, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Jules Verne: 80 nap alatt a Föld körül című műve került a 6. osztály munkája által. Minden versenyző értékes könyvjutalomban részesült, az első helyezett csapat pedig esztergomi nyári táborozást nyert. A többi csapat is különféle díjakat kapott, pl. a legjobb plakátért, prezentációért, a kreativitásért stb. A csapattagok a verseny végén Puskás Margit tanító nénitől egy nagy tortát kaptak, amit ő maga sütött a gyermekeknek. 

A gyermekek már hónapok, hetek óta a versenyfeladatok kidolgozása kapcsán lelkesen dolgoztak, választott könyveikkel foglalkoztak, erősödtek az osztályközösségek, s ezzel a verseny elérte célját. Az irodalmi délelőttöt az egész iskola nagyszerű, emelkedett hangulatban töltötte, még az alsószeli alapiskola negyedikes tanulói is megjelentek.

A rendezvényen számos magyar szakos tanár is részt vett a régióból, tudniillik a járási SZMPSZ módszertani napként hirdette meg ezt az irodalmi vetélkedőt.

A rendezvényhez tartozó képgaléria

Szabados Laci bácsi képei