Látogatóink száma:

Találkozás a szerzővel

A mai pedagógia egyik kulcskérdése az olvasóvá nevelés. A modern oktatási módszerek, az új taneszközök alkalmazása valóban szép eredményeket hoznak, azonban az új ismereteket a tanulónak magának is kellene összecsipegetnie, s ehhez nélkülözhetetlen az olvasás.

Ennek a különleges emberi tevékenységnek a tanulás mellett nevelő és szórakoztató szerepe is van. Ezért figyelemre méltó a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola törekvése a könyv, az írott szó megszerettetése érdekében.

Az elmúlt héten a Széchenyi-napok rendezvénysorozat keretében könyvbemutatóra került sor az iskolában. Érdekessége, hogy az író-tanár, Jakubecz Márta mutatta be a gyerekeknek legújabb könyvét, a „Cincogi fényre vár” címűt. Az iskola pedagógusa a kis olvasók bíztatására írta meg tanítómeséjét a kíváncsi kisegérről. Így a gyerekek számára írt sorozat harmadik kötete került az érdeklődők kezébe. De nem akármilyen kötetről van szó! Az AB-ART Kiadó gondozásában megjelent könyv keménykötésű, krétapapírra írt szövegét Fekete Hajnal színes képei díszítik. Nagyon szép kivitelezésű könyv, öröm olvasni.

A könyv előző köteteit ismerve a gyerekek már izgatottan várták a folytatást. Az írónő a kivetítő segítségével néhány illusztrációt bemutatott nekik, majd részleteket olvasott fel a műből. A hatás nem maradt el. Számos kérdést tettek fel, melyekre a szerző ügyesen válaszolt, hogy azért a poént se üsse el. A mű keletkezéséről is kérdezgettek, s arról is, mikor kezdett el írni. A szerzőben felülkerekedett a tanári hivatás, mert magával hozta ifjúkori naplóját bizonyítandó, hogy az írást minél előbb el kell kezdeni. Bíztatta a tanulókat, hogy ne féljenek leírni gondolataikat, érzéseiket. Nem baj, ha eleinte csak a fióknak írnak. Természetesen a rendszeres olvasást is hangúlyozta, mert anélkül nem gyarapodik a szókincs, nem fejlődik a képzelőerő. A hallgatóság elámult a gazdag alkotói termés láttán. Ugyanis cikkei válogatásai is megjelentek már. Ezek viszont a felnőtt olvasók számára készültek. Az írónő hangsúlyozta, hogy jó időbeosztással és az irodalom iránti elkötelezettséggel valóban értékes munkákat lehet teremteni. Az ihlet fogalma is terítékre került. Elárulta, hogy aki nyitott szemmel jár, az hamar észreveszi a témát.

A kötet a hittanórákon is hasznos lehet, mert a fejezetek témái az emberek egymás iránti szeretetét, a barátságot, az összefogást, a jóságot hangsúlyozza az erdei állatkák szerepébe bújva.

A jó hangulatú találkozó végén a gyerekek vásárolhattak a készletből, s a dedikálással befejeződött az új könyv bemutatója. Reméljük, hogy a kötet olvasása sok kellemes percet szerez majd az ifjú olvasóknak, és betűéhségüket majd a szerző további könyveinek elolvasásával csillapítják.

Az eseményhez kapcsolódó képgaléria