Látogatóink száma:

Iskolánk nagy novellája

Iskolánk immár negyedszer valósította meg a felső tagozaton azt az olvasást népszerűsítő hosszú távú projektet, amely a nagyobb diákokat lelkes és kreatív munkára ösztönzi.

Az idei tanévben a gyermekeknek a magyar szakos tanáruk irányításával novellákat kellett olvasgatniuk, majd osztályonként döntést hozni, hogy mely alkotást fogja az adott közösség képviselni. Ezek a következő művek lettek:

5. osztály: Móra Ferenc: A kis bice-bóca

6. osztály: Móra Ferenc: A furulya

7. osztály: Gárdonyi Géza: Annuska apáca lesz

8. osztály: Mikszáth Kálmán: A néhai bárány

9.A osztály: Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai – A boscombe-völgyi rejtély

9.B osztály: Sütő András: Bogár Zsuzsika búcsúzik.

A vetélkedőre 2015. május 6-án került sor a helyi kultúrházban, ahol az osztályok 5-7 tagú csapatai versenyeztek azért, hogy az általuk képviselt mű legyen „Iskolánk nagy novellája”. A vetélkedőre a magyar szakos tanárok készítették fel a csapatokat: Jakubecz Márta, Mészáros Magdolna, Morovics Ibolya és Nogely Mónika.

A feladatok ezúttal is igényesek és kreativitásra motiválóak voltak, és sok-sok, délutánokba nyúló felkészülést igényeltek. Miként az előző években, első feladatként be kellett mutatni a csapatot és a választott ötletes nevet, valamint az előre elkészített plakátot. Ezután a novelláról szóló számítógépes bemutatók következtek. A továbbiakban egy jelmezben előadott dramatizált jelenetet kellett színre vinni a novellából (a mű egészét vagy annak egy részét lehetett feldolgozni), s végül a közönséget (és a zsűrit) szónoklattal kellett meggyőzni, miért javasolja az osztály az adott művet az „Iskolánk nagy novellája” címre.

Az irodalmi vetélkedőbe valamennyi felső tagozatos osztály bekapcsolódott, és a nagy napon saját csapatának szurkolt. A zsűrit végül leginkább az ötödikesek győzték meg, akik képviseletében a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola nagy novellája Móra Ferenc: A kis bice-bóca című műve lett. Második helyen Sütő András: Bogár Zsuzsika búcsúzik novellája végzett a 9.B jóvoltából, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Gárdonyi Géza: Annuska apáca lesz című műve került a 7. osztály munkája által.

A csapattagok a verseny végén Puskás Margit tanító nénitől ismét egy saját készítésű, könyv alakú tortát kaptak, melyet a csapattagok az eredményhirdetés előtti szünetben jóízűen el is fogyasztottak.

 

Az eseményhez tartozó képgaléria