Látogatóink száma:

Széchenyi István nyomában

Iskolánk felsőtagozatos tanulói 2015. október 7-én Budapestre utaztak, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a magyar országgyűlés épületével, az alkotmányos jogállamiság jelképeivel, s nem utolsósorban gróf Széchenyi Istvánnak a haladást elősegítő munkásságával, s annak budapesti eredményeivel.

A tanulóink elsőként a Parlamentbe látogattak, mely a Duna-parton áll. A neogótikus épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának magassága 96 m. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard. A gyerekeknek nagyon tetszett az őrségváltás a koronaőrök között.

Ezután elsétáltunk a Duna-parton a Lánchídig, érintve az V. kerületi Széchenyi utcát, majd a Lánchíd pesti lábánál levő Széchenyi térre értünk, ahol megmutattuk nekik a névadó szobrát és a vele szemben álló Magyar Tudományos Akadémiát, melynek alapítása szintén a legnagyobb magyarhoz kapcsolódik.

A Széchenyi lánchíd, ma röviden a Lánchíd Budapest első állandó hídja, építését gróf Széchenyi István kezdeményezte, anyagilag báró Sina György támogatta a megvalósítását. 1839-1849 között épült. Az angol Wiliam Tierney Clark tervezte és a skót Clark Ádám irányította a kivitelezését. A hídfőkön fekvő oroszlánokat is megcsodáltuk, érdekességként megemlítettük, hogy a lőcsei Marschalkó János szobrász keze munkája. Sokat bírálták, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük, a legenda szerint ezért az alkotó a Dunába ugrott. Ez viszont nem igaz, sőt ezt üzente a gúnyolóinak: „Úgy legyen nyelve a te feleségednek, mint az én oroszlánjaimnak, akkor jaj neked!” Az oroszlánoknak valójában van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszik.

A Lánchíd háromnyílású, kőpilléres, merevítőtartós függőhíd. A Parlamenttel és a  Dunával a magyar főváros jellegzetes sziluettjét alkotja, melyre a turisták nagyon kíváncsiak.

Úti célunk végállomása a Budai várnegyed markáns épülete, a Magyarság Háza volt, ahol a Mi, magyarok c. kiállítást tekinthettük meg. A tíz legszebb magyar szó jegyében tíz teremben láthattuk a magyar kultúrtörténet és sport csillagait, akikre méltán büszkék lehetünk.

A budapesti tanulmányút sok új ismerettel és szép élménnyel gazdagította tanulóinkat.

A tanulmányút a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton elnyert támogatásból valósult meg.

(fotó: commons.wikimedia.org)