Látogatóink száma:

XV. Széchenyi Napok Felsőszeliben

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában már tizenötödik alkalommal rendeztük meg a Széchenyi Napokat. A rendezvénysorozatra – mely minden évben változatos programokból áll – az idén 2016. október 24-26. között került sor.

 

Az első nap a hungarikumok jegyében telt. Az alsó tagozatos gyerekek különféle foglalkozásokon vettek részt: puzzle kirakása Serczel Ildikóval és Mura Anitával, lovacskakészítés Rakoncza Évával és Pónya Zsuzsával, paprikafűzés Száz Mihállyal és Száz Veronikával. Ezután a táncház következett Simkó Mária irányításával. Pihenésképpen a Vad Magyarország című díjnyertes természetfilmet nézték meg osztályfőnökeik vezetésével, majd focicsapatunknak szurkolhattak a tornateremben.

A felső tagozatosok először a hungarikumokkal ismerkedtek.  Az előadást tartó diákok prezentáció formájában mutatták be a Béres cseppet, az akácmézet, az Unicumot, vagy az operett történetét. Természetesen névadónk, Széchenyi István szellemi hagyatéka sem maradhatott ki a sorból, s tanulóink egy kiállítás keretén belül meg is tekinthettek jópár hungarikumot. A kalocsai- és matyó hímzéssel készült terítők, a Zsolnay porcelán, Ilcsi néni kozmetikumai, a tokaji aszú és a szódásszifon mellett a gyerekek olyan ínycsiklandozó magyar termékek történetével is megismerkedhettek, mint a Csabai kolbász vagy a kürtőskalács – hogy csak pár érdekességet említsünk. A kiállításon Vanko Erika és Nogely Mónika kalauzolták tanulóinkat.

Az ötödikesek tantermét Nagy Iván, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum etnológusa és hangszerei, a duda és a cimbalom foglalták el. Ízes történetekkel, adomákkal mutatta be a két eredeti magyar hangszert, majd tánc következett. A diákok pár perc feszélyezettség után önfeledten adták át magukat a moldvai táncnak, amely mindenkit magával ragadott.

A felső tagozatosok a Lovasíjász című filmet tekintették meg, utána pedig Vermes Istvánnal, a Vermes törzs alapítójával beszélgettek.

A nyitónap során iskolánk focicsapata a tornateremben küzdött, hogy elnyerje a Széchenyi Kupát, ami hagyományos része a rendezvénysorozatnak. Néma Dezső szervezte a focitornát, melyen vendégül láttuk a galántai, a peredi, a jókai és a tallósi iskolák csapatait. A tornán az első helyet a jókai Gregorovits Lipót Alapiskola csapata szerezte meg.

Kedden a tudományok jegyében folytatódtak a rendezvények. Tanulóink megismerkedtek a Rubik-kocka történetével, majd ki is próbálhatták a kirakását Kiss Lilla, volt diákunk jóvoltából. A Jomili kockákat – úgy mint tavaly – Burian Roman hozta el közénk. Kicsik és nagyok egyaránt kirakták a könnyebb és nehezebb fekete-fehér képeket.

A hatodikosok és hetedikesek tantermében Nagy Flórián, László Ildikó és Szabó Rozália pedagógusok felügyelete mellett diákok mutattak be és magyaráztak meg érdekes fizikai, kémiai és biológiai jelenségeket. Igazi élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ahogy ők maguk is részesei lehettek a – sok esetben – hétköznapi eszközök segítségével bemutatott kísérleteknek.

Ezen a napon vetélkedő is zajlott iskolánkon ”A legnagyobb magyar” címmel, melyet Király Katalin állított össze. Hat, egyenként háromfős csapat vett részt a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik osztályokból. A feladatok a helyes ismereteken kívül kreativitást, gyorsaságot és előadókészséget igényeltek. A zsűriben Presinszky Ágnes, a Katedra folyóirat történelmi versenyének szerkesztője mellett Nagy Attila történelem szakos tanár és László Ildikó, iskolánk igazgatónője foglaltak helyet.

A szerdai zárónapon került sor a pályázatok értékelésére, melyek meghirdetése még szeptemberben megtörtént. Az irodalmi-, és rajzpályázatra rengeteg értékes munka érkezett, a fotópályázatba az idén kevesen kapcsolódtak be. A tökfaragó versenyen az alsó tagozatos gyerekek vettek részt. Az értékelés után a Sipos Dávid, Vadkerti Imre, Zsapka Attila trió egy magával ragadó, kitűnő hangulatú műsorral örvendeztette meg a hallgatóságot.

A koncert után a Széchenyi-dombormű leleplezése következett. Iskolánk 15 évvel ezelőtt vette fel a legnagyobb magyar nevét. Ennek alkalmából volt diákunk, ifj. Papp Ferenc fafaragó megalkotta Széchenyi István arcképét, melyet iskolánknak adományozott. Az ünnepségen részt vett Valacsay Ilona, iskolánk volt igazgatónője is, kinek vezetése alatt történt meg a névfelvétel 2001-ben.

Az idei, jubileumi XV. Széchenyi Napok, mint minden évben, most is emlékezetes marad mind a diákok, mind a tanárok számára. A rendezvénysorozat elérte célját, sikerült új ismeretekkel gazdagítani tanulóinkat, és ápolni Széchenyi István szellemi hagyatékát.