Látogatóink száma:

Csillagoknak teremtője - XII. alkalommal

2017. május 12-én a "Csillagoknak teremtője..." országos népdalverseny XII. alkalommal zajlott Felsőszeliben a Széchenyi István Alapiskola épületében.

Olyan időszakban került sor erre a szép rendezvényre, mikor a magyar művelődés, a zenei élet Kodály-évet jegyez, vagyis a modern magyar zene egyik kimagasló úttörőjére emlékezik.

A bejelentkezés után a kis dalosok készülődtek, beénekeltek, majd László Ildikó, iskolánk igazgatónője üdvözölte a jelenlevőket. Nyitóbeszédében kiemelte, hogy a kerek évforduló nemcsak az emlékezésre való, hanem arra is, hogy tettekkel bizonyítsuk: Kodály elképzelései, tervei a mai korban is követhetők, megvalósíthatók.

A versenyt iskolánk Csalogány éneklőcsoportja – vezetőik Lénárt Krisztina és Mészáros Magdolna – nyitotta meg egy mátyusföldi népdalcsokorral. Majd a címadó dal közös éneklése következett.

A tehetséges szólistáknak három korosztályban nyílt alkalmuk bemutatni a szép éneklést, a magyar népdalok kifejező és hiteles tolmácsolását. A versenyzőket két szakmai zsűri értékelte. A népdalok válogatása, a helyes intonáció, a ritmus és a viselet is fontos tényező volt az értékeléskor. A délelőtt folyamán 52 énekes állt ki a közönség elé. A településeket tekintve Pozsonytól Komáromig mintegy 14 falu képviseltette magát.

A zsűri tanácskozása alatt iskolánk Höcögők néptánccsoportja mutatkozott be Molnár Beáta vezetésével. A közönség legnagyobb örömére még tánctanításra is futotta az erejükből. A dalosok szívesen bekapcsolódtak a tánctanulásba. A jó idő a teraszra csalogatta ki a fiatalokat, akik a vidám muzsikára lelkesen ropták a táncot. Öröm volt látni a hatalmas tömeg fergeteges táncát.

Az ebéd után pedig a zsűri vette át a szót. Écsi Gyöngyi az I. és a III. korosztály értékelését mondta el, Korpás Éva pedig a II. korosztály teljesítményéről szólt. Mindketten megegyeztek abban, hogy a dalválasztáskor jobb, ha nem az iskolai tankönyvekből, hanem a felhíváshoz csatolt zenei gyűjtésekből, kiadványokból merítenek a felkészítők. A népdal eredetileg a torokból képzett hangon szólt, tehát a mai előadóknak is erre kellene törekedniük. Továbbá a kotta előjegyzését is követnie kell a tolmácsoláskor. A sok hasznos tanács után került sor a helyezések ismertetésére. A mellékelt táblázat is mutatja, hogy volt mit csinálnia a zsűrinek. Az idén először adtak ki oklevelet felkészítőnek, a körültekintő és különleges dalválasztásért.

Az oklevelek és ajándékok kiosztása után ismét elénekeltük a "Csillagoknak teremtője..." kezdetű népdalt, majd iskolánk igazgatónője köszönetet mondott a felkészítőknek és a verseny lebonyolításában segédkező szülőknek, tanulóknak. Végül háláját fejezte ki az egész rendezvény anyagi hátterét biztosító szervezeteknek is, vagyis a helyi Szülői Tanácsnak, az alapiskolának, a Csemadok Felsőszeli Alapszervezetének, az SZMPSZ Galánta-Vágsellyei Területi Választmányának és nem utolsó sorban a vágkirályfai PRO-HAND műhely vezetőinek. S végül, lássuk az eredményeket:

 

I. kategória:

1. hely: Gál Vanessa (Nagymácséd), Horváth Krisztián (Felsőszeli)

2. hely: Molnár Bianka (Ógyalla), Orbán Sára (Alsószeli – Kisvarsás)

3. hely: Molnosi Brigitta (Jóka), Fitrian Mirkó (Pozsony)

Dicséret: Milics Alex Benjamin (Pozsony)

Dicséret a viseletért: Németh Zsófia, Horváth Krisztián (Felsőszeli)

 

II. kategória:

1. hely: Janovszky Csenge (Komárom), Morovics Lara (Nagymácséd)

2. hely: Selecky Tamara (Alsószeli – Kisvarsás)

3. hely: Nagy Richárd (Jóka), Bognár Anna (Nagymácséd)

 

III. kategória:

1. hely: Szabó Júlia (Naszvad), Uzsák Judit (Perbete)

2. hely: Deme Attila (Ógyalla), Molnár Dávid (Nádszeg)

3. hely: Pinke Vivien (Perbete), Dobosi Dóra (Felsőszeli)

Dicséret a megjelenésért: Lénárt Dóra (Felsőszeli)

Pedagógusdíj a dalválasztásért: Deme László (Ógyalla)

 

 

Az eseménnyel kapcsolatos képgaléria

Az eseménnyel kapcsolatos képgaléria (Szabados Laci bácsi fotói)

Videofelvétel Szabados Laci bácsi jóvoltából